Groene leem

Groene leem ook wel groene klei genoemd is een zeer breed toepasbaar EHBO middel en mag eigenlijk niet in je vakantie kit ontbreken. Het gebruik van leem heeft een lange geschiedenis. Bijna elk volk heeft klei of leem behandelingen in een geneeskundige traditie. Er zijn vele soorten leem. Groene, rode, witte en gele leem zijn allemaal soorten die als gezondheidsproduct gebruikt kunnen worden. De kleur heeft te maken met de samenstelling van de mineralen. Groene leem lijkt de krachtigste leem te zijn. Wanneer te gebruiken op reis:

Aften:
Mond spoelen met kleiwater en daar 3 druppels etherische olie van salie aan toevoegen. Uitspugen, daarna de aft aanstippen met wattenstaafje met Tea tree olie, of lavendel. (twee maal daags)

Keelpijn:
Kleipasta maken (klei mengen met water) dit op een theedoek leggen, 5 druppeltjes eucalyptus of thijm olie toevoegen, om de keel wikkelen, 45 minuten laten zitten, met lauwe washand afnemen. (niet gebruiken bij schildklierproblemen) Gorgelen met salie of tea tree olie

Blaren:
Niet doorprikken, 1 druppel lavendelolie op de blaar en afdekken met kleipasta, uur laten zitten.

Diarree:
2 eetlepels groene klei-poeder op een glas bronwater. 45 minuten voor het eten drinken. Herhalen tot diarree weg is. In geval van ernstige buikpijn of andere symptomen uiteraard een dokter waarschuwen.

Hoofdpijn:
Kleiwater maken met 3 druppels etherische olie van lavendel en 3 druppels etherische olie van pepermunt. Zakdoek of gaasje erin dopen en op voorhoofd leggen. In de nek leggen kan ook verlichting geven.

Insecten of kwallenbeten
Steek of beet insmeren met lavendel of tea tree olie. Daarna kleicompres 15 minuten laten inwerken.

Maagzuur, oprispingen
1 eetlepel groene klei oplossen in een glas bronwater en heel langzaam opdrinken. Tussen de maaltijden, niet tijdens.

Misselijkheid
½ glas bronwater met 1 dessertlepel groene klei. Pepermunt olie of rozemarijnolie op een zakdoek doen en inhaleren.

Waarschuwing:

Leem is een prachtig natuurproduct, maar vervangt in geen geval een arts. In twijfelgevallen altijd een geneeskundige raadplegen.

 

Bronnen: bijsluiter Argiletz groene leem en boek Aroma en klei-therapie van Rosemarie Ypma

Ontvang een gratis vitaliteitsplan

Met deze informatie en tips maak je een vliegende start naar een betere gezondheid en ontwerp je je eigen vitaliteitsplan.