In balans met hop

Hop is een kruid bij uitstek om je te helpen minder in je hoofd en meer in je lijf te zitten, (latijnse naam Humulus lupulus). Hop maakt het hoofd rustiger en het lijf voelbaarder. Problemen die je hoofd heel belangrijk vindt en daar heel groot kunnen worden, daar heeft je lijf meestal niet zo veel boodschap aan. Dat zit veel meer in het hier-en-nu. Hop geeft rust in het zenuwstelsel, verbetert de slaap, ondersteunt een goede spijsvertering (die vaak te lijden heeft onder “hoofd-stress”), bevordert de moedermelkproductie en werkt als afrodisiacum bij vrouwen en regulerend op de geslachtsdrift bij mannen. Want als we meer in ons lichaam komen, voelen we ook beter onze fysieke behoeftes.

Bij mannen kan dit ook betekenen dat hun fysieke behoefte lager wordt; een overdreven hoog libido is vaak een tegenreactie van het lichaam op te veel in het hoofd zitten. Of op een overmaat aan testosteron. Dit laatste wordt verminderd door de fyto-oestrogene werking van hop: er zitten stoffen in die een tekort aan oestrogenen op kunnen vangen.
Hop kan daarom ook helpen bij premenstruele klachten, menstruatiepijn en overgangsklachten.
Fyto-oestrogenen werken, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, niet precies hetzelfde als synthetische oestrogenen uit medicatie (de pil, hormonenspiraaltje, overgangsmedicatie etc). Ze werken meer balancerend en alleen in het geval van verkeerd voorschrift te verhogend.

Voor alle medicinale kruiden geldt: de werking is alleen optimaal als het kruid bij jouw constitutie past. Dat geldt ook voor hop. Vraag bij twijfel raad bij je natuurgeneeskundige. Hop is niet geschikt tijdens de zwangerschap en kan interactie geven met bepaalde medicijnen.

Foto: David Blaikie flickr.com

Ontvang een gratis vitaliteitsplan

Met deze informatie en tips maak je een vliegende start naar een betere gezondheid en ontwerp je je eigen vitaliteitsplan.