Mindfulness, iets voor jou?

Je leest er steeds meer over; Mindfulness. Maar wat is het precies, kun jij het ook doen en heb je er wat aan? In dit artikel worden een aantal aspecten van mindfulness belicht en vind je wat praktische tips. Mindfulness is het met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, zonder daar een oordeel over te hebben. Zo dat klinkt goed en relaxt, maar dat lijkt nog niet gemakkelijk. Laten we het eens stukje bij stukje bekijken.

“Met aandacht”
Dat “met aandacht” is interessant. Kennen we het niet allemaal. Je maakt iets te eten voor jezelf en terwijl je eet ben je met hele andere dingen en gedachten bezig en voor je het weet heb je het al op. Of je bent met je kinderen aan het praten en je gedachten dwalen steeds af naar een gesprek van je werk of een mailtje dat je nog moet maken. Ook tijdens het autorijden ben je niet altijd in het hier en nu je rijdt ergens naartoe en je gedachten gaan alle kanten op en voor je het weet ben je op de plaats van bestemming. Of je kijkt televisie en merkt even later op dat je een stuk ‘gemist’ hebt. Wanneer je oefent om meer in het hier en nu te leven, krijg je een rustiger hoofd. Gedachten glijden voorbij terwijl jij je concentreert op wat je aan het doen bent, in plaats dat alle gedachten om voorrang vechten.

“Zonder oordeel””
Dat klinkt niet gemakkelijk. Het is heel gebruikelijk dat we overal wat van vinden. Denk aan gedachten als. Jeetje gaan zij alweer op vakantie, ik kan ook niks, getver waarom rijdt die man niet eens wat harder door. Jeetje dit loopt nooit goed af. Oef wat een lelijke broek. Stom dat ze niet ff terugbelt. Deze en vele andere oordelen over jezelf en anderen roepen irritatie en negativiteit op. En als je niet oppast, gaan deze gedachten met je aan de haal. Het kan heel bevrijdend zijn ergens geen oordeel over te hoeven hebben. Door geen oordeel te hebben raak je ook niet verstrikt in een bepaalde emotie. Maar gemakkelijk is het niet altijd. Dat wordt dus oefenen.

Aandacht voor je lichaam
Tijdens mindfulness oefeningen wordt er aandacht gegeven aan het lichaam. Door aandacht te geven aan je lichaam, kom je in het hier en nu en wordt je gedachtestroom onderbroken. Je lichaam is namelijk hier en niet in gisteren of morgen. De ademhaling wordt veel gebruikt om je op te richten omdat deze er altijd is en ritmisch is. Je staat stil bij hoe het met je gaat, waar zijn je gedachten mee bezig, hoe gaat je ademhaling, welke spieren span je aan enz. Je bent namelijk niet alleen je hoofd en je gedachten. Door je hier steeds meer bewust van te worden, worden bepaalde gedachtenpatronen meer helder en kun je beter zelf kiezen of je in een bepaalde gedachte mee wil gaan of dat je liever in het hier en nu blijft.

Zelf kennismaken
Er is een scala aan cursussen die je kunt volgen om je meer thuis te brengen in mindfulness, maar je kunt ook heel laagdrempelig beginnen om eens kennis te maken en het zelf integreren in je dagelijkse leven. Je kunt lange oefeningen doen, maar af een toe een oefening van 5 minuten kan al heel effectief zijn. Het vergroot je bewustzijn en geeft je inzichten.
Installeer een app op je telefoon bijvoorbeeld. Dit kan door simpelweg te zoeken naar mindfulness in je app-store of play store. The Mindfulness App, VGZ Mindfulness coach en Mindspace.com zijn er bijvoorbeeld drie, die je gratis kunt gebruiken.

 

Foto: Harry Koopman: flickr.com

Ontvang een gratis vitaliteitsplan

Met deze informatie en tips maak je een vliegende start naar een betere gezondheid en ontwerp je je eigen vitaliteitsplan.