Voorjaarsschoonmaak! De paardenbloem

Binnenkort gaan we ze weer zien, de prachtige paardenbloemen. Mooi geel of met hun pluizenbol. De Paardenbloem is voor veel mensen onkruid, maar als je ziet wat voor brede gezondheidswerking deze plant kan hebben op het menselijk lichaam, zal de paardenbloem wellicht in zijn waarde stijgen. In de fytotherapie, Europese kruidenleer, gebruiken we over het algemeen de wortel en het blad van de paardenbloem. We noemen de paardenbloem bij zijn latijnse naam: Taraxacum Officinale. Het is een kruid dat veel ingezet wordt als voorjaarsreiniger, omdat het een werking heeft op zowel nieren, lever als ook de spijsvertering en het bloed.

Lever en gal ondersteunend

Allereerst zorgt de paardenbloem ervoor dat er meer gal wordt aangemaakt, wat de beweeglijkheid van de galwegen stimuleert en wat de lever helpt bij de vetvertering. Daarnaast kan het helpen bij het voorkomen van galstenen.

Spijsvertering bevorderend

De paardenbloem is ook een zogenaamd bittermiddel, dit houdt in dat het de eetlust bevordert en de afscheiding van spijsverteringssappen bevordert van de speekselklieren, de maag en de pancreas. Deze verhoogde afscheiding bevordert het verteren van  voedsel, want in deze spijsverteringssappen zitten onder andere enzymen die helpen het voedsel af te breken.

Bloedzuiverend en ontgiftend

Doordat de paardenbloem de lever en de nieren aanzet om extra te reinigen werkt deze plant bloedzuiverend.

 

Het spreekt voor zich dat bij ziekte allereerst een arts geraadpleegd dient te worden. Kruiden kunnen een interactie hebben met geneesmiddelen, daarom verdient het de voorkeur alleen kruiden te gebruiken die voorgeschreven zijn door een goed opgeleide therapeut of arts.  

Ontvang een gratis vitaliteitsplan

Met deze informatie en tips maak je een vliegende start naar een betere gezondheid en ontwerp je je eigen vitaliteitsplan.