Zink, heb jij er voldoende van?

Zink is een mineraal waar je niet vaak wat over hoort. Maar dat een zeer belangrijk rol speelt in je lichaam, onder andere in je immuunsysteem. De reden dat ik hier over schrijf is dat ik merk in mijn praktijk dat er toch mensen zijn die hier niet voldoende van binnenkrijgen en daardoor niet voldoende profiteren van de brede werking die zink speelt in je lichaam.

Wat doet zink? Zink is essentieel voor de activiteit van meer dan 300 enzymen. Alle cellen in ons lichaam hebben zink nodig bijvoorbeeld voor de energieproductie en celdeling. Zink is ook van belang voor groei en ontwikkeling. Denk aan je hersenfuncties, gedrag, stemming. Maar het speelt ook een belangrijke rol in je immuunsysteem, het goed kunnen ruiken en proeven en het herstel van wondjes en het gezond houden van je slijmvliezen. Slijmvliezen van bijvoorbeeld je neus, keel, longen.

Met name het immuunsysteem en afweer tegen ziekten zoals griep en verkoudheid, of Covid is nu erg onder de aandacht. Zink speelt hier dus ook een rol in.

Best handig dus om je zinkstatus op peil te houden. Welke voedingsmiddelen bevatten zink?
Vis en zeevoedsel, zoals schaal en schelpdieren zijn een belangrijke bron van zink, maar ook vlees en gevogelte bevatten zink. Plantaardige bronnen van zink zijn; granen, bonen, noten en zaden en pitten, zoals pompoenpitten.

Wil jij weten of je voldoende zink hebt? Via bloedmeting kan ik dit voor je nagaan. Heb je andere vragen over gezonde voeding, vitaliteit of het functioneren van je immuunsysteem, neem dan gerust contact op.

Bron: Orthokennis, voedingscentrum,

beeld: https://unsplash.com/photos/godkmdG6M6o?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditShareLink

Ontvang een gratis vitaliteitsplan

Met deze informatie en tips maak je een vliegende start naar een betere gezondheid en ontwerp je je eigen vitaliteitsplan.