Als afvallen niet lukt!

Je voelt je al een tijd niet lekker in je vel, je vindt jezelf te zwaar en toen je op de weegschaal ging staan werd je gevoel bevestigd. Het is er eigenlijk langzaam ingeslopen. Wellicht was je er niet zo mee bezig en at je gewoon wanneer je zin had, maar blijkbaar te vaak, te veel of niet de juiste dingen. Of misschien heb je juist al alles geprobeerd. En ben je na online tools of appjes, punten tellen, calorieën tellen, shake programma’s geen steek verder. Of wellicht was je wel gewicht kwijt, maar is het helaas weer teruggekomen. Je raakt er moedeloos en misschien ook wel chagrijnig of verdrietig van. In dit artikel nemen we oorzaken en oplossingen onder de loep.

Focus niet alleen op kilo’s

Allereerst is het zo dat niet elke extra kilo door dezelfde oorzaak komt. Sterker nog, alleen kijken naar kilo’s is niet zo’n goed idee. De ene vrouw van 80 kilo ziet er compleet anders uit dan de andere. De bouw van ieder mens kan verschillen, daarnaast is vaak de verhouding spier en vetweefsel anders, grote, kleine borsten, de een heeft stevige benen, de ander weer een wat rondere buik, het speelt allemaal mee in hoe je eruit ziet, hoe je je voelt en hoe je het beste gewicht kunt verliezen. Hoe gezonder je lichaam is, hoe beter het op een gezond gewicht kan komen.

Er is eigenlijk maar één goede manier om blijvend en verantwoord af te vallen. Spoor de oorzaak van je overgewicht op en ga daar mee aan de slag. Dat is voor iedereen anders!

Onderliggende oorzaken van overgewicht

Wat zijn dan die mogelijke oorzaken van overgewicht?

  • Een schommelende bloedsuikerspiegel – insulineresistentie – pre-diabetes
    Je taille verdwijnt, je valt niets af, hebt energiedipjes gedurende de dag en je hebt behoefte aan zoet eten.
  • Problemen met je verzadigingsgevoel – leptine en/of ghreline resistentie
    Je hebt de hele dag honger óf je hebt geen rem waardoor je onverzadigd bent en te veel eet.
  • Een trager werkende schildklier
    Je stofwisseling vertraagt en je komt aan, je bent moe en je hebt het vaak koud of je bent somber en hebt een droge huid.
  • Chronische stress
    Je bent druk in je hoofd, prikkelbaar, gehaast, je bent moe en grijpt gemakkelijk naar zoete/vette voeding. Chronische stress veroorzaakt buikvet.
  • Oestrogeendominantie
    Je houdt vocht vast, je krijgt meer vetmassa op je benen en heupen en je valt niets af.
  • Problemen rondom de overgang
    Je cyclus slaat af en toe over, is ineens heftiger of is gestopt, je bent moe, hebt opvliegers, en je komt aan in gewicht vooral rond de taille.
  • Spijsverteringsproblemen
    Je verteert je voeding niet goed, je buik blaast op of je hebt maagzuur, je stoelgang gaat niet goed. Je neemt voedingsstoffen niet optimaal op, en je scheidt toxines niet gemakkelijk uit.
  • Emotie eten
    Je voelt een onweerstaanbare trek op bepaalde momenten en voor je het weet zit er al weer iets in je mond, het lijkt sterker te zijn dan jijzelf.

En herken je dingen van bovenstaande oorzaken? Het kan ook zijn dat er voor jou meerdere gelden. Geen paniek, er is echt wel iets aan te doen. Wanneer je de (hormonale) disbalansen in jouw lichaam oplost, dan kun je pas gezond en duurzaam gewicht verliezen.

Eerste tips

  • Blijf luisteren naar je lichaam!
  • Benader jezelf positief, je hoeft niet aan alle idealen te voldoen
  • Wees geduldig, soms duurt het even voor je resultaat ziet
  • Wees ook dankbaar en blij met kleine stappen
  • Blijf realistisch en focus op wat wél lukt.
  • Wees eerlijk, streven naar een Barbie lijf, terwijl je meer een rubensvrouw bent, is vragen om teleurstelling.
  • Weet dat het bij iedereen anders kan zijn, dus houd een onderzoekende houding.

Persoonlijk en op maat.

Ieder mens is uniek en bij jou kan het echt anders zijn dan bij de buurvrouw. Wil je uitzoeken hoe het bij jou zit? Neem dan contact op. Door middel van slimme vragenlijsten en een persoonlijk gesprek kunnen we achterhalen wat er bij jou aan de hand is en welke voeding en leefstijltips het beste bij jou passen. Ook kunnen we wanneer nodig gebruik maken van DNA, bloed- of ontlastingsonderzoek. Met het juiste, persoonlijke plan kom je weer lekker in je vel te zitten, vol energie, met zin in de dag en met het gewicht dat bij je past.

Liefs Marian

Ontvang een gratis vitaliteitsplan

Met deze informatie en tips maak je een vliegende start naar een betere gezondheid en ontwerp je je eigen vitaliteitsplan.