In mijn praktijk krijg ik veel vragen over gezond eten, gezond gewicht en pubers. Ik besef me terdege dat jongeren een groep apart is en dat het soms lastig is hen van het nut van gezond voedsel te overtuigen. Toch zijn er handvatten. Daarom heb ik 10 gezonde eettips voor tieners op een rij gezet. De ene tip zal wellicht wel aansluiten bij jouw kind en andere niet. Ik hoop je te inspireren en gezonde voeding bij jou in het gezin weer extra onder de aandacht te brengen.
Tip 1: Een waardevolle open deur! Mijn eerste tip is er een die je vast vaker hebt gehoord. Geef het goede voorbeeld. Uiteindelijk is dat wat een kind elke dag ziet, wat het heel vaak op termijn gaat naleven. Misschien niet direct in zijn puberjaren, maar op latere leeftijd zie je vaak dat kinderen net zoveel waarde aan gezondheid en voeding hechten als hun ouders. Eet met veel plezier, smaakvol, gezond en wees een lichtend voorbeeld voor uw kroost, dat komt je eigen gezondheid vast ook ten goede. 🙂
Tip 2: Beleven en vertrouwen geven. Laat je kind koken. Spreek samen een dag in de week af dat hij of zij kookt. Aandacht voor eten, doet vaak ook gezond eten. Maak er desnoods een wedstrijdje van. Wedden dat jij geen groente kunt vinden die ik nog niet ken, of als jij een manier vindt om gezonde broodjes hamburgers te maken, mag jij het klaarmaken. Of maak zoete aardappel patat uit de oven. Help je kind, maak er een gezamenlijk projectje van.
Tip 3: Meten is weten! De suiker-reken-quiz. Laat je kind raden hoeveel suiker hij denkt binnen te krijgen op een dag of week. Maaltijden, drinken en tussendoortjes. Neem de etiketten erbij en een grote doos suikerklontjes en leg eens neer hoeveel klontjes suiker dit in een week zijn. Kijk ook wat de grootste “boosdoeners” zijn en wat je kunt weglaten of kunt vervangen door een gezondere variant.
Tip 4: “ Ik mag ook nooit iets” of “Iedereen drinkt altijd cola mam!” 🙂 Niet alles hoeft te mogen. De meeste kinderen kopen overdag dingen bij de supermarkt, die je thuis liever niet aan je kind zou geven. Hier heb je weinig grip op. Cola, andere frisdranken en energiedrankjes zijn ongezond. Het is niet goed dit veel te drinken. Haal het dus niet in huis of alleen in het weekend 1 of 2 glaasjes. Controleer waar je controle over hebt. En adviseer over de rest, maar maak er geen ruzie over.
Tip 5: Grijp die kans! Heb gesprekjes over eten. Grijp het aan als er eens iets op televisie is over gezond eten, of in de krant. Door een kind zelf aan het denken te zetten of dingen te laten zien, zoals bij het suikerklontjes spel, leren ze het meest en is de kans op ander eetgedrag groter. Dring het niet op, leg uit en laat zien.
Tips 6: Wat is de winst? Kijk wat de winst van gezond eten kan zijn voor jouw kind. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van puistjes, het beter mee kunnen komen met de gymles, het verbeteren van de concentratie of minder vermoeidheid, of het verliezen van gewicht (Alleen wanneer dit nodig is uiteraard) Strenge diëten zijn niet de aanbeveling. Gewoon, gezond dan doe je het al goed genoeg.
Tip 7: Leer ze naar zichzelf te luisteren. Heel belangrijk en dat is niet alleen met voeding zo, maar in allerlei situaties, blijf bij jezelf. Leer een kind naar zichzelf en het eigen lichaam te luisteren. Heb ik dorst, drink dan iets, het liefst water en kruidenthee. Heb ik honger dan eet ik wat, ben ik moe, dan moet ik misschien vanavond wat extra rust nemen, of vroeg naar bed. Ongeacht wat een ander doet. Niet nalopen en nadoen, maar zelf nadenken en voelen. Leer een kind zichzelf richting te geven.
Tip 8: Opvoeren die groenteconsumptie! Vooral veel, heel veel groente. Tips om de groenteconsumptie bij uw kind op te voeren. Warme groentesoep uit school of tussen de middag, Maak een lekkere smoothie in de morgen of middag, 60% fruit, 40% groente. Liefst op kamertemperatuur. Beleg het broodje ook eens met tomaat, avocado of banaan.
Tip 9: Weet wat je eet! Lees etiketten, je hoeft geen voedingsexpert te worden, maar leer jezelf en je kind etiketten te lezen. “Minder suiker”, “nu nog beter”, “light” en andere marketingkreten zeggen vrijwel niets over wat er nu echt in het product zit. Lees het etiket. Suiker, glucose, fructose, druivensuiker, dextrose, het zijn allemaal varianten op suiker bijvoorbeeld. Gouden regel, het ingrediënt dat als eerste genoemd staat op de ingredientenlijst zit er het meeste in en hoe verder op de lijst hoe minder ervan in zit. Dit geeft al een aardige indicatie. Eenmaal een product gevonden wat in jullie gezonde voedingspatroon past, kun je de volgende keer dus zo uit het schap pakken.
Tip 10: Snacks; De laatste tip is heel praktisch. Welke tussendoortjes dan wel! Liever een gebakken eitje uit school dan een zak chips, liever een handje ongebrande nootjes en zaadjes dan een Twix of andere reep met veel suiker. Liever zelf popcorn bakken, nog erg leuk ook, dan voorverpakte popcorn. Liever zelf chocolademelk maken met cacao, melk en een klein beetje suiker, dan uit een pak of kant-en-klaar poeder. En natuurlijk is er niks mis met de bijna ouderwetse appel, banaan, mandarijn of sinaasappel. In de winter is fruit even bakken ook heerlijk. Appeltje met kaneel, banaantje opbakken of bosbessen uit de diepvries opwarmen. Mmmmm
Wil je meer handvatten of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan gerust contact op: [email protected] Â of 06-28557398
Met deze informatie en tips maak je een vliegende start naar een betere gezondheid en ontwerp je je eigen vitaliteitsplan.
Met deze informatie en tips maak je een vliegende start naar een betere gezondheid en ontwerp je je eigen vitaliteitsplan.