Ik mocht een gastblog schrijven voor huidverzorgingsmerk Food for Skin
Je huid weerspiegelt je gezondheid. Dit is een veelgehoorde uitspraak waar behoorlijk wat waarheid in schuilt. Daarnaast is je huid direct zichtbaar voor je omgeving. Dit is de reden waarom huidproblemen vaak als heel vervelend worden ervaren. Droge huid, acne, eczeem, een ruwe of slappe huid of overmatige rimpelvorming, het komt veel voor. Maar wat kun je zelf doen? Uiteraard is goede, natuurlijke gezichtsverzorging belangrijk. Het liefst zonder verstorende stoffen. De huidverzorging van Food for Skin is hier natuurlijk een mooi voorbeeld van. Maar ook van binnenuit kun je goed zorgen voor je huid. Wil jij weten hoe je huid globaal werkt, welke stoffen je nodig hebt en wat je kunt eten om je huid te verwennen? Lees dan vooral verder.
Je denkt er waarschijnlijk niet dagelijks over na, maar wat doet je huid nou eigenlijk? Echt best heel veel. Wist je dat je huid je grootste orgaan is? Het vormt letterlijk de barrière tussen je buiten en binnenwereld. Je huid zorgt onder andere voor een stabiele lichaamstemperatuur, maar ook dat je lichaam niet te veel vocht verliest en het heeft een belangrijke rol in het aanmaken van vitamine D. Ook laat je huid je voelen, denk bijvoorbeeld aan koud en warm, maar ook trillingen, jeuk en druk. Door middel van zweten kun je via je huid ook afvalstoffen kwijt raken. Kortom onze huid is heel veelzijdig en verdient een goede verzorging van binnen en buiten.
Waaruit bestaat onze huid?
Onze huid bestaat uit een aantal lagen. De opperhuid, lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Je opperhuid wordt ongeveer elke maand vernieuwd. In de opperhuid worden dus steeds nieuwe huidcellen gemaakt, en die sterven ook weer af. Ook zitten er pigmentcellen in de opperhuid, deze hebben een functie bij het bruin worden in de zon.
De lederhuid is de tweede huidlaag. Deze laag bevat bloedvaten, maar ook lymfevaten, zenuwen en talgklieren. De bloedvaten zorgen voor de aanvoer van voedingsstoffen terwijl de lymfevaten voor het afvoeren van afvalstoffen van de huid zorgen. De talgklieren houden je huid iets vettig en beschermen tegen uitdroging. In de lederhuid tref je ook collageen en elastine die je helpen je huid stevig en elastisch te houden. De lederhuid is belangrijk omdat het ook de voeding van de bovenste huidlaag, de opperhuid, verzorgt.
De derde laag van de huid is het onderhuidse bindweefsel, deze laag biedt onder andere bescherming aan de onderliggende organen. In deze laag van de huid tref je bloedvaten en vet aan, dat isoleert en energie geeft.
Gezonde huid, gezonde darmen
Een goede spijsvertering en darmwerking zijn belangrijk voor een mooie huid. Alles wat je eet, moet door je spijsvertering worden verwerkt tot voeding voor je lichaam. Deze voeding wordt via de bloedbaan in je lichaam verspreid en komt dus ook in je huid aan. Heel belangrijk dus dat je spijsvertering goed werkt. Ben je gevoelig voor bepaalde voedingsstoffen, heb je wisselende ontlasting of een opgezette buik dan is het raadzaam om hieraan te werken, dit zal in veel gevallen je huidklachten ook beter maken. Denk aan vezels, voldoende vocht, gezonde vetten en natuurlijk voldoende vitaminen, mineralen en eiwitten.
7 Huidboosters
Veel van de voedingsmiddelen die gezond zijn voor je darmen, zijn ook belangrijk voor je huid, maar welke voedingsmiddelen zijn nou echte huidboosters?
Collageen en chondroitine
Zoals je eerder hebt gelezen bevat de lederhuid collageen. Bij het ouder worden daalt het gehalte aan collageen en dan kan het zinvol zijn om dit aan te vullen met je voeding. Als je dierlijke producten eet, dan is bottenbouillon een mooie huidbooster. Bottenbouillon bevat veel collageen en chondroitine. Dit voedingsmiddel is een prachtige manier om je huid te ondersteunen. Maar ook het velletje van de kip of zalm bevatten collageen. Naast je huid profiteren ook je darmen, gewrichten, pezen en al je bindweefsel hiervan. Er bestaat geen plantaardige collageen. Wanneer je vegan eet kun je dan het beste plantaardige voedingsmiddelen eten die veel vitamine C bevatten en de collageen aanmaak in je lichaam stimuleren. Hieronder lees je daar meer over.
Vitamine C en A
In fruit en groenten zitten allerlei stoffen die de huid ondersteunen. Neem bijvoorbeeld vitamine C. Deze vitamine bevordert de aanmaak van collageen in je lichaam. Boerenkool, sinaasappels, paprika bevatten allemaal veel vitamine C. Betacaroteen of carotenoïden vind je ook veel in groenten en fruit en worden ook wel provitamine A genoemd. Deze stoffen kunnen in je lichaam omgezet worden in vitamine A. Denk aan pompoen, zoete aardappel, wortel, tomaat, mango, maar ook groenten met andere kleuren bevatten carotenoïden. Vitamine A vind je ook in dierlijke producten zoals, eieren en leverworst. Vitamine A is nodig voor de celdeling, en speelt een rol bij het voorkomen of verbeteren van eczeem, psoriasis en acne. Sommige supplementen bevatten ook vitamine A, maar wees hier voorzichtig mee, want te veel vitamine A kan schadelijk zijn.
Zink en eiwitten
Vis, schaal en schelpdieren zijn goede zinkleveranciers. Zink is een belangrijk spore element dat je huid helpt te herstellen, het speelt een rol bij celvernieuwing. Het is een anti-oxidant dat je cellen beschermt. Een tekort aan zink kan een relatie hebben met puistjes of acne bijvoorbeeld. Zink levert een bijdrage aan het vormen van maagzuur en dat is belangrijk, want een goede vertering, zorgt voor een goede opname en dus komen alle belangrijke stoffen die je eet ook aan op de plekken waar je het nodig hebt. Daarnaast bevat vis natuurlijk eiwitten en deze heeft je lichaam nodig om herstelwerkzaamheden uit te voeren, ook in de huid dus. Uiteraard zijn er naast vis ook andere dierlijke voedingsmiddelen die eiwitten bevatten zoals vlees, eieren en zuivel. Deze bevatten ook het belangrijke eiwit lysine voor je huid. Lysine helpt bij een koortslip, maar ook bij het maken van collageen. Wil je liever meer plantaardig eiwitten eten, kies dan voor noten, zaden, pitten, linzen, bonen en peulvruchten. Let wel op je lysine inname, want in plantaardige voeding komt dit minder voor.
Zwavelrijke voeding; MSM
Zwavel is heel belangrijk voor een gezonde huid. MSM staat voor Methylsulfonylmethaan en is goed voor je huid, haar en nagels en speelt een belangrijke rol bij het opbouwen en sterk houden van je bindweefsel en het heeft een ontstekingsremmende werking. Een tekort kan leiden tot een droge huid. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zwavel zijn dierlijke producten, zoals mosselen, vis, kip en eieren. Maar ook in noten en groenten vind je zwavel. Denk aan paranoten en amandelen en de koolsoorten, witte, rode, groene, savoie kool en spruitjes, broccoli.
B-vitaminen
B-vitaminen zijn heel belangrijk voor een gezonde huid. Er zijn diverse soorten B-vitaminen. Ze zijn in wateroplosbaar en werken samen. Tekorten van een of meerdere B-vitaminen kunnen leiden tot acne, eczeem, ruwe huid, vroegtijdige rimpelvorming, schilferige huid rond neus, mond en ogen. Het is dus van raadzaam om deze b-vitaminen voldoende binnen te krijgen. In gezonde darmen worden sommige b-vitaminen aangemaakt. Ook hier zien we weer de relatie met je spijsvertering. Welk voedsel voorziet ons van deze belangrijke B-vitaminen. Onder andere vlees, vis en schelpdieren, gevogelte, eieren, melkproducten, peulvruchten, bladgroenten, zaden leveren ons veel b-vitaminen. Foliumzuur ook wel folaat of b11 genoemd, vind je vooral in groene bladgroenten zoals spinazie andijvie en romaine sla. Maar ook in peulvruchten, maar niet iedereen kan deze evengoed verdragen. Stoom of roerbak je groenten kort, zodat zoveel mogelijk foliumzuur en andere vitaminen behouden blijft. B12 zit voornamelijk in dierlijke producten denk bijvoorbeeld aan vis, eieren, kip. Deze dierlijke producten bevatten ook andere b-vitaminen, onder andere: B2, b5, b8. Eet je vooral plantaardig dan kan het raadzaam zijn een goed B12 supplement te gebruiken.
Goede vetten
Vette vis bevat omega 3 en dit vetzuur is erg belangrijk voor een gezonde huid. Hoe kleiner de vis hoe minder vervuild deze is, denk aan sardientjes en haring. Maar ook zalm en makreel leveren omega 3. Omega 3-vetten helpen je huid om gehydrateerd te blijven, het zorgt voor een dikkere en soepele huid. Ook helpt het om ontstekingen te remmen, bijvoorbeeld bij acne, roodheid of psoriasis. Naast omega 3 bevat vis ook vitamine E, wat een bescherming biedt tegen vrije radicalen en ontsteking. Sesamolie en avocado leveren ook vitamine E. Ook bevat vis zink en eiwitten, waarover je hierboven al gelezen hebt. Wil je liever plantaardige omega 3 vetzuren, denk dan aan algenolie of walnoten. Chiazaad bevat ALA , een vetzuur dat door het lichaam omgezet kan worden in omega 3 vetzuur, maar deze omzetting lijkt niet bij iedereen heel gemakkelijk te verlopen. Dit is dus een indirecte, maar niet altijd efficiënte manier om je vetzuurstatus te verbeteren.
Als je last hebt van acne, rosacea of eczeem zijn bovenstaande voedingsmiddelen zeker een aanrader, maar denk ook aan ontstekingsremmende kruiden zoals kurkuma, gember en mediterrane kruiden in je voeding, zoals basilicum, oregano en tijm.
Vocht
Iedereen weet wel dat voldoende drinken belangrijk is voor je huid. Zo kun je goed je afvalstoffen afvoeren en je lichaam en huid hydrateren. Water is heel gezond, liefst zo zuiver mogelijk. Maar ook kruidentheeën zijn heel geschikt. Denk aan gember, kurkuma, pepermunt, kamille. Varieer zoveel mogelijk. Drink in ieder geval 6-8 grote glazen water of kruidenthee per dag. Overdrijf niet, want als je structureel te veel water drinkt is dat ook niet gezond en kun je ook mineralen verliezen.
Wat als het niet lukt?
Het is onmogelijk in een artikel volledig te zijn over voeding en de huid en het voorkomen of verhelpen van huidproblemen. Mocht je hier graag meer over willen weten. Wil je werken aan je voeding, spijsvertering, of je huid verbeteren van binnenuit? Neem dan gerust contact op met Marian Witte van NatuurVitaal. Zij helpt je graag verder met een persoonlijk plan van aanpak. Lees hier meer over haar en haar aanpak.
Samenvatting
Je huid is een belangrijk orgaan voor je gezondheid en je uiterlijk. Goede voeding voor je huid is divers en bevat voldoende gezonde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Een gezonde spijsvertering en darmwerking ligt aan de basis van een gezonde huid.
Met deze informatie en tips maak je een vliegende start naar een betere gezondheid en ontwerp je je eigen vitaliteitsplan.
Met deze informatie en tips maak je een vliegende start naar een betere gezondheid en ontwerp je je eigen vitaliteitsplan.