Help ik val in winterslaap, 10 tips voor een energieke winter!

Vandaag hoorde ik weer een aantal mensen zeggen: “Ik ben zo moe en ik wil het liefst voor de open haard zitten en dan krijg ik nog trek ik allerlei dingen ook”. Op zich is het heel natuurlijk dat je in deze periode wat meer binnen wil zijn en wat minder actief bent. Maar het is natuurlijk niet wenselijk dat je en minder beweegt en meer gaat eten, want dan wordt je zwaarder en steeds minder actief. Het leidt tot moeheid en slaperigheid. Dat is lastig als je nog moet werken of andere dingen wil doen. Zoals je voorbereiden op een fijn kerstdiner.

Lekkere Trek

Wanneer je meer gaat eten, vooral zoete dingen, zoals eerder de pepernoten en nu de kerstkransjes, appelflappen en oliebollen veroorzaakt dit een aantal keren per dag een bloedsuikerspiegel stijging. In eerste instantie lijkt dit energie op te leveren, maar even daarna word je juist moe. Dan krijg je weer trek en dan stijgt de bloedsuikerspiegel weer en je voelt het al, je komt in een vicieuze cirkel.

Slaperig

Doordat het minder licht is, zijn we over het algemeen minder actief. Wanneer je dan meer binnen gaat zitten, dan zie je nog minder daglicht en krijg je minder beweging en dit leidt tot meer vermoeidheid en slaperigheid. Weinig daglicht en beweging kan ook tot somberheid leiden.

Drinken

Wanneer het buiten koud is, hebben we over het algemeen minder trek in water. Dit leidt tot minder vochtinname en dat leidt vaak weer tot meer trek en minder afvoer van afvalstoffen. Dat leidt weer tot meer vermoeidheid.

Logisch

Kortom, een wisselende suikerspiegel, meer eten, minder bewegen, minder drinken, minder daglicht zorgt voor minder energie en slaperigheid. Dat klinkt allemaal logisch, maar wat doe je er aan?

 

10 top tips voor energieke winter

1.       Zorg voor veel licht. Start je dag met licht. In mijn geval gaat een half uur voordat ik moet opstaan de slaapkamerlamp zachtjes aan en gaat steeds sterker schijnen. Wanneer het tijd is om op te staan is het helder licht in mijn slaapkamer. Je hebt ook wake-up lights en als je echt somber bent is het een aanrader je eens te verdiepen in een lichttherapielamp.

2.       Zorg voor een frisse start. Warm douchen is heerlijk, maar koud afdouchen zorgt voor een extra bloedcirculatie, zodat je goed wakker bent en de je helpt hiermee de gifstoffen af te voeren. Het is even doorzetten in het begin, maar ik kan uit ervaring zeggen, het is heerlijk! Wanneer je je afgedroogd en aangekleed hebt, voel je je heerlijke energiek.

3.       Wanneer het licht is, zorg dan dat je naar buiten gaat. Ochtendlicht zorgt voor meer energie. Daglicht heeft veel invloed op ons humeur en onze energiehuishouding. Ook onze biologische klok reageert op daglicht. Dus probeer zoveel mogelijk ochtendlicht te zien. Ga je in het donker weg, probeer dan als het licht is even naar buiten te gaan.

4.       Beweeg voldoende, maar overdrijf niet. Dat je in de winter iets minder actief bent, dat is het grootste probleem niet. Maar zorg wel dat je in beweging blijft. Dus ga zoveel mogelijk op de fiets, wandel voor de lunch een stuk. Wanneer je dreigt in te dutten, ga dan even naar buiten en zoek licht op.

5.       Drink voldoende, maar neem geen ijskoude dranken. Drink thee, er is zoveel variatie. Maak je eigen verse gemberthee, met een schijfje sinaasappel en een beetje kruidnagel. Maar er zijn ook heel veel fijne voorverpakte theemixen. Gebruik het liefst verwarmende kruiden zoals bijvoorbeeld kaneel, gember, kruidnagel, peper. Wanneer je niet van thee houdt, kun je ook warm of lauw water drinken.

6.       Eet gevarieerd en beperk de suikers. Zorg voor volwaardige maaltijden, met eiwitten, goede vetten en langzame koolhydraten, dan heb je het minste last van suikerspiegelwisselingen. Vermijd witte meelsoorten, koek, snoep, gebak. Neem liever verse soep, Erwten, linzensoep, maar ook tomatensoep, pompoensoep. Een salade kan ook, maar zorg dat het allemaal niet te koud is.

7.       Zorg voor kwalitatieve nachtrust. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je de volgende dag meer energie hebt, maar ook dat je meer weerstand kunt bieden aan verleidingen. Blijf dus niet op de bank hangen, maar ga naar bed als je moe bent. Veel mensen gaan eten als ze moe zijn. Ze grijpen dan in de avond naar allerlei lekkers. Een klein eindje wandelen voor je naar bed gaat, kan ook helpen om beter te slapen. Zorg voor een koele, donkere kamer, druppel een paar druppeltjes lavendelolie op je kussen en val in een diepe verkwikkende slaap.

8.       Motiveer elkaar. De kans op succes is het grootst als je elkaar motiveert. Zorg voor een fijne sfeer op je afdeling en ga samen naar buiten, maak een grote pot lekkere thee en inspireer elkaar met lekkere lunchgerechten.

9.       Geniet en lummel. Uiteraard wil je niet slapend, met een energiegebrek de winter door om vervolgens ook nog eens kilo’s aan te komen, daarom heb ik deze tips geschreven, maar vergeet niet om ook van de wintertijd te genieten en maak tijd om te lummelen. Wees gewoon even lekker niet productief. Laad lekker op!

10.   Maak het jezelf gemakkelijk! Kijk hier voor een prachtig 5-daags plan. Overzichtelijk met heerlijke recepten voor ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Beweeg- en leefstijlsuggesties en duidelijke uitleg. http://www.gezondezaken.nl/natuurvitaal-puur-en-zuiver/

 

Ontvang een gratis vitaliteitsplan

Met deze informatie en tips maak je een vliegende start naar een betere gezondheid en ontwerp je je eigen vitaliteitsplan.