Balans in je microbioom geeft balans in jou.
Misschien heb je het wel gezien, het programma Dokters van Morgen. Het ging over het microbioom en de gezondheidseffecten als je dit in balans kunt brengen. Mocht je het nog even willen terugkijken; hier is de link.In het programma komen een aantal mensen met een prikkelbaar darm syndroom aan het woord. Zij krijgen voedingsadvies, waarbij zij eerst prikkelende voedingsmiddelen weglaten uit hun voedingspatroon zodat het systeem tot rust komt. Dan wordt hun microbioom onderzocht en aan de hand daarvan krijgen zij persoonlijk voedingsadvies. Prachtige methodiek. In het programma wordt ook duidelijk dat het voedingsadvies op maat op basis van je microbioom zoals dat in Israel nu mogelijk is hier in Nederland nog niet beschikbaar is. Maar wat kan dan al wel is een vraag die veel mensen met darmproblemen zich zullen afvragen? Best heel veel.
Voeding en microbioomonderzoek
Bij mij in de praktijk help ik mensen met uiteenlopende darmproblemen door middel van voedingsadvies, maar ook door middel van het onderzoeken van hun microbioom. Waar kijken we dan naar?Allereerst naar de PH waarde van de ontlasting. Deze mag niet te hoog liggen. Daarnaast wordt er gekeken naar de diversiteit. Hoe hoger de diversiteit hoe beter. Antibioticagebruik bijvoorbeeld kan de diversiteit in het microbioom laten dalen. Ook de verhouding tussen de diverse bacteriën wordt in beeld gebracht. Bijvoorbeeld de verhouding tussen bacteriodetes en firmicuten. Bij mensen met obesitas en het prikkelbare darmsyndroom zie je vaker een verhoging van de firmicuten ten opzichte van de bacteriodetes. Zo heeft elke bacteriegroep zijn eigen kwaliteiten, ze breken bepaalde stoffen af, maken vitaminen aan, zorgen voor een goede zuurgraad in de darm, hebben een positieve invloed op het immuunsysteem en nog meer. Maar een bepaalde balans is natuurlijk nodig.
Oplossingen, hoe dan?
We hebben dan weliswaar nog geen toegang tot een persoonlijk plan voor voeding op basis van deze uitslag zoals in Israël, maar we kunnen wel degelijk mooie resultaten halen met gezonde voeding die jouw microbioom ondersteunt. Zo kom je uiteindelijk tot een voedingspatroon waar jij het goed op doet. Daarnaast zijn er nog speciale pre en probiotica die passen bij jouw microbioom en helpen om verder aan de balans te werken.Wil je hier meer over weten, dan mag je natuurlijk
contact opnemen.Uiteraard is het van belang bij gezondheidsklachten en darmklachten je huisarts te bezoeken.