Snotterseizoen! Wat kan ik doen?

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, holtes en keel. Zo’n ontsteking wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn veel verschillende soorten verkoudheidsvirussen en ze kunnen worden overgedragen via de lucht of handen. Of door een deurklink waar iemand met  “snothanden” heeft aangezeten:-) Als jij dan weer in je ogen wrijft of in je neus peutert :-). Zeker als er veel mensen bij elkaar zijn en er wordt slecht geventileerd gebeurt dit gemakkelijk.

Normaal produceren de slijmvliezen vocht en slijm, maar als het ontstoken raakt, dan zwelt het op en wordt er veel slijm en snot geproduceerd. Door de ontsteking is het slijmvlies geïrriteerd en dat leidt tot een hoest of niesprikkel. Met alle vervelende gevolgen van dien, verstopte neus, hoesten, kriebel in de keel. Wanneer je ook hees bent dan kan het zijn dat ook stembanden geïrriteerd of ontstoken zijn. De neus en keel zijn met het middenoor verbonden via de buis van Eustachius. Een verkoudheid kan daarom soms ook oorpijn veroorzaken.

Ja leuk allemaal, maar wat kan ik doen?
Uiteraard begint het met gezond eten, op tijd naar bed. Maar je kunt meer doen. Zie de tips hieronder.

  • Stomen:
    Stomen met heet water, tot wel 3 keer per dag een kwartier. Het liefst zonder allerlei toevoegingen, omdat dit ook weer irritatie kan geven.
  • Vit C:
    Vitamine C in een hoge dosis (1000 mg)  helpt je lichaam om de verkoudheid eerder te overwinnen. Het verhoogd de weerstand.
  • Vit D:
    Vitamine D speelt een belangrijke rol bij je weerstand. Het is dus belangrijk dat je vitamine D niveau op peil is. Vitamine D speelt bij nog veel meer processen in je lichaam een belangrijke rol. Je leest er hier meer over.
  • Gemberthee:
    Snijd een stuk gember in plakjes, stukjes en giet er kokend water over. Gember werkt onder andere ontstekingswerend. Maar het is ook spijsverteringsbevorderend en een goede opname van al die gezonde voeding die je nu eet is natuurlijk ook fijn!
  • Etherische olie
    Doe een paart druppels etherische olie van bijvoorbeeld thijm, pepermunt, eucalyptus met wat water in je verdampingslampje. Je kamer gaat er heerlijk van ruiken en de geur geeft verlichting. De genoemde oliën werken antibacterieel, antiviraal en slijmoplossend.  Je kunt ook een paar druppels van deze oliën in een basisolie (bijvoorbeeld amandelolie) druppelen en op je borst en rug smeren of op een zakdoek druppelen en hieraan ruiken.
  • Netipot:
    Dit is een soort gietertje waarmee je je neus en een deel van je holtes kunt reinigen. Dit geeft verlichting bij  verkoudheid. En mijn ervaring is dat het beter werkt dan alleen met zout sprayen. Dit filmpje laat zien hoe je de netipot kunt gebruiken. Trilhaartjes zitten in het neusslijmvlies en deze voeren normaal vuildeeltjes die door het slijmvlies opgevangen worden op en voeren dit af naar de keelholte zodat het in de zure maag komt waar dit vuil wordt vernietigd.  Wanneer het neusslijmvlies opzwelt kunnen deze trilhaartje hun werk niet doen. Door te spoelen met zout water kunnen de bacteriën weer afgevoerd worden en daarnaast herstelt de vochtigheidsgraad van het slijmvlies zich.
  • Zink:
    Een zinksupplement kan de duur van je verkoudheid verkorten. Een metareview uit 2011 laat zien dat doseringen hoger dan 75 mg zink per dag gemiddeld zorgen voor een 42% kortere ziekteduur. Bij één studie werd zelfs een afname van 64% geregistreerd. Dit ging om een dosering van 207 mg per dag. Lees er Hier meer over.
  • Echinacea en uncaria tomentosa: Echinacea ook wel Rode Zonnehoed genoemd en uncaria tomentosa ook wel Katsklauw genoemd zijn beide weerstandverhogende kruiden. Ze helpen het immuunsysteem beter werken bij virale en bacteriële infecties.

Uiteraard hoop ik dat je niet verkouden wordt, maar mocht het wel zo zijn, hoop ik dat deze tips je zullen helpen!

Pas bij het gebruik van kruiden op, deze kunnen interacties hebben met andere medicatie, raadpleeg een apotheek of een kruidennatuurgeneeskundige wanneer je hier vragen over hebt. Uiteraard kan het bezoeken van een huisarts raadzaam zijn wanneer je ziek bent en de klachten niet beter worden.

Ontvang een gratis vitaliteitsplan

Met deze informatie en tips maak je een vliegende start naar een betere gezondheid en ontwerp je je eigen vitaliteitsplan.